logo
Bli medlem

Press

Amningswebben är en webbsida för mammor som vill amma – och för deras partner och andra anhöriga.

– Det är många mammor som sitter hemma i soffan och gråter med en skrikande baby vid bröstet och som inte får amningen att fungera. Samtidigt går amningsmottagningarna på knäna. Hur fulla mottagningar vi än har, hinner jag ändå bara hjälpa och stötta en bråkdel av alla mammor som behöver hjälp, säger Elisabeth Hjärtmyr, amningsspecialist och en av grundarna av Amningswebben.


Därför startades Amningswebben

Elisabeth Hjärtmyr är barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist. Hon har jobbat med amningsrådgivning i mer än 20 års tid och besitter en hel skatt av praktiska och värdefulla tips och råd till mammor som vill amma.

Ur den här viljan att kunna hjälpa fler mammor med enkla råd och tips, föddes Amningswebben. En helt nystsartad webbsida full med tips och stöd om amning och det nyfödda barnet, som Elisabet Hjärtmyr har startat och driver tillsammans med medicinska skribenten  Louise Candert.

– Många gånger är det ganska små justeringar som behövs för att amningen ska gå från att inte fungera till att fungera. På Amningswebben har vi samlat mängder av sådana råd och tips, säger Elisabeth Hjärtmyr.


Innehållet på Amningswebben
– Vi har så mycket kunskap idag kring amning, barnet och nyföddhetstiden. Föräldrar har rätt att ta del av den kunskapen för att sedan kunna göra ett aktivt val om de vill amma, säger Elisabeth Hjärtmyr.

Utöver råd och tips om hur man ammar i form av text och film, kan man även läsa om det nyfödda barnet, hur man kan förbereda sig inför amningen under graviditeten och om de första dygnen med barnet, syskon, att vara pappa/partner med mycket mera.


Vetenskapligt förankrat material

– Vi lägger inga värderingar i om man bör amma eller inte, vi vill bara hjälpa mammor som vill amma att kunna göra det, säger Louise Candert, kommunikationsansvarig för Amningwebben.

Allt material på Amningwebben är vetenskapligt förankrat och/eller baserat på lång och beprövad erfarenhet. Webbplatsen är helt utan annonser, sponsorer och kommersiella intressen. Det är skälet att det kostar 149 kronor för obegränsad tillgång till allt material under ett helt år.
Amningswebben är som en bok som hålls uppdaterad – och som innehåller film.


Vår story

Allt började med att Louise hade fått i uppdrag att skriva en artikel om en av Elisabeths föreläsningar om amning. Det blev några mejl och samtal innan artikeln var klar. En fika ledde sedan till vidare samarbete och ytterligare ett antal samtal ledde fram till idén om Amningswebben – som bottnar i en vilja av att hjälpa fler mammor som vill att kunna amma.
– Min vision med mitt arbete är att med hjälp av enkel och tydlig kommunikation kunna bidra till en bättre folkhälsa, om så än i det lilla, säger Louise Candert. Genom Amningswebben hoppas vi att vi ska kunna göra just det, nå ut och bidra till en bättre situation för mammor, barn och familjer som behöver stöd när det gäller amning.


Amningens tre grundpelare enligt Elisabeth:

  • Genom att lägga barnet som en groda på din mage – ”hud mot hud” med fria luftvägar – främjas anknytning mellan dig och ditt barn och även amningen.
    .
  • Tillåt inte smärtsam amning utan respektera din upplevelse. Precis i början kan kännas lite men sedan ska det inte göra ont.
    .
  • Ge er tid att lära känna varandra – du och ditt barn. För det tar tid. Försök att finna ett lugn. Det kan kännas lättare att ta några dagar i taget.

 

Kontakt

Elisabeth Hjärtmyr
elisabeth@amningswebben.se
070-339 25 28

Louise Candert
louise@amningswebben.se
070-395 96 98


Nedladdningsbart material

Ladda ner Logga

Bilderna är fria att använda mot att “Foto: Henrik Rådmark” anges tillsammans med varje bild.