logo
Bli medlem

Det är inte lätt att amma!

Av Frida Fahrman

När jag fött två barn, så skrev jag ett blogginlägg med just den rubriken. Två barn, som gett mig två helt olika amningsupplevelser. Med facit i hand, så här två år senare så vet jag fortfarande det, det är inte lätt att amma, det är ofta något som man får lära sig, tillsammans med sitt barn.

Men vi tar det från början. Efter min son Nils födsel gick den första tiden okej, allt utom vikt och amning. Det var veckor av skrik och utan någon sömn för oss båda. Nog för att jag hade hört att det blir annorlunda med, barn, men ska det vara så här?! Han var konstant missnöjd, inget hjälpte och inte gick han upp i vikt heller. Jag tragglade med amningen, försökte mitt bästa. Jag trodde att jag ammade, men han fick inte i sig någon mat. Tills den dagen så min bvc-sköterska upptäckte att han hade kort tungband. Ett vadå? Tänkte jag. Jag hade aldrig hört talas om det, trots att jag uppfattade mig själv som en hyfsat påläst förstagångsförälder med många vänner som redan hade barn. Ja, tungspetsen satt fast i tungbandet, vilket gjorde att han inte kunde amma och ta bröstet som han skulle. Kanske något vi borde ha märkt då men ser det när man tittar efter. Men det gjorde vi inte. Kort där efter fick vi klippa av hans tungband på Danderydssjukhus, det gick lätt och smidigt. Men amningen och mjölken var förlorad efter veckor av tårar och skrik. Vi hade börjat ge honom flaska med ersättning för att han skulle börja gå upp i vikt och det funkade! Därefter nöjde vi oss med det, att inte börja om från början utan fortsätta med det som funkade för oss och framför allt det som fick Nils att må bra. Vi flaskmatade honom tills han var ca 6 månader.

3 år senare kom lillasyster Line. Jag hade fantiserat och drömt om att den här gången skulle jag minsann amma. Det var ju tungbandet som ställde till det sist, så visst måste det funka den här gången?! Med en mer van hand och ett större lugn i kroppen gav jag det tid och chans, för inte var det lätt den här gången heller. Det är en teknik, som för många säkert sitter direkt, beroende på både mamma och barn och då blir det en självklarhet. För andra, som för mig så var det något som jag och Line fick lära oss, och det tog ungefär en månad innan det gick hyfsat. Men det fanns trots vilja, tålamod och hjälp, inte tillräckligt med mjölk för mitt barn. Kändes stundtals som en sorg och otillräcklighet.

Då fick jag världens bästa stöd och hjälp från Elisabeth som jag kom i kontakt med. Hon tog sig tiden för mig och Line, tittade, lyssnade, studerad och stöttade. Tillsammans hittade vi en metod som funkade för oss. Jag fick som en liten flaska man hänger runt halsen med mjölkersättning, som har en liten supertunn slang som man lägger i mungipan på bebisen samtidigt som bebisen ammar. Då får bebisen på samma gång i sig ersättning samtidigt som bröstmjölk. Man kan amma som vanligt, få känslan och närheten, barnet får mjölken, men suger själv i sig rätt mängd, oavsett om den mängden var från mig eller från flaskan. För oss funkade det här utmärkt! Varje amning är unik, varje barn likaså och det här hjälpte verkligen oss två!

Jag ammade Line så i 6 månader, och det var verkligen mer än vad jag någonsin kunnat drömma om!

Så nu har jag två helt olika berättelser och erfarenheter, med så väl flaska som amning. Båda har sina för och nackdelar, men man kommer långt med erfarenhet, stöd och hjälp i sin amning!

//Frida

 

Frida Fahrman

Frida Fahrman

Frida Fahrman arbetar som influencer och skribent för ELLE Decoration. Hon bloggade tidigare för mama. Frida är gift och har två barn.

Fler artiklar

Bli medlem

“Barnmorskeyrket har förändrat mig som människa”

Gudrun Abascal blev barnmorska med hela folket när hon kom ut med sin bok Att föda år 2000. Här berättar hon för...

Läs mer +

Två sår och tre mjölkstockningar

Jag hade fött och ammat fyra barn. Inför mitt femte barn var det förlossningen jag möjligen våndandes över, inte amningen....

Läs mer +

“Kvinnor alltså, starka är vi!”

Här bloggar författaren, program-ledaren och tvåbarnsmamman Nina Campioni om sina amningserfarenheter.

Läs mer +

Amning angår alla föräldrar

Kvinnor och män har i stort sett samma biologiska förutsättningar för att ta hand om små barn. Det enda undantaget är att...

Läs mer +